ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Wednesday 13 Μαρτίου 2024
«Η Τετάρτη του Βιβλίου» Κύκλος συναντήσεων για την Ιστορία του βιβλίου

Το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου (ΕΙΒ) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) μελετά τους πολλαπλούς ρόλους του βιβλίου ως δίαυλο επικοινωνίας, πολιτισμικό αγαθό, υλικό αντικείμενο, εμπορική αξία, φορέα γνώσης και πηγή ευχαρίστησης. Ενδιαφέρεται για τη δημιουργική πλευρά της συγγραφής αλλά και για τις συνθήκες παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου, τις πολιτικές χρήσεις του, την οικονομική του λειτουργία, το ψηφιακό του μέλλον.

Σε αυτό το ευρύ διεπιστημονικό πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί και να στηριχθεί η πρωτογενής έρευνα και να διασωθούν τεκμήρια και αρχεία για τα οποία δεν υπάρχει οργανωμένη μέριμνα καταγραφής και συντήρησης. Ως πρώτο βήμα, προσβλέπουμε σε συνεργασίες μεταξύ ερευνητών του βιβλίου από διάφορες γνωστικές περιοχές με στόχο να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή γνώσεων και ερωτημάτων, τη διάχυση των πορισμάτων της έρευνας και τη συγκρότηση ενός διακριτού ερευνητικού πεδίου γύρω από την ιστορία και τη δυναμική του βιβλίου.

Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε την «Τετάρτη του Βιβλίου» σε συνεργασία με το ETERON την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 6:00. Πρώτη ομιλήτρια, η Παυλίνα Μάρβιν με θέμα "Ευρωπαϊκή κρατική πολιτική βιβλίου και οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού παραδείγματος: Η περίπτωση του ΕΚΕΒΙ".

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) και είναι ανοικτές στους ερευνητές, τους επαγγελματίες του βιβλίου, και σε κάθε βιβλιόφιλο και φιλαναγνώστη που ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις συζητήσεις μας.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Ευρωπαϊκή κρατική πολιτική βιβλίου και οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού παραδείγματος

Πώς ορίζεται η κρατική πολιτική βιβλίου και ποια είναι τα βασικότερα παραδείγματα στην Ευρώπη του β’ μισού του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα; Υπήρξε κρατική πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα και τι μας μαρτυρά ως προς αυτή την υπόθεση η σχεδόν εικοσαετής ιστορία και δραστηριότητα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ); Η παρούσα ανακοίνωση θα αποπειραθεί να διερευνήσει το ελληνικό παράδειγμα πολιτικής για το βιβλίο στο ευρωπαϊκό συγκείμενο, εντοπίζοντας τις ιδιαιτερότητες, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις από τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά παραδείγματα και θα προσπαθήσει, επίσης, να τεκμηριώσει την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη, επιδραστική κρατική πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα του σήμερα.

Η Παυλίνα Μάρβιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, μεγάλωσε όμως στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Ιστορία και ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή με θέμα την κρατική πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα και την ιστορία του ΕΚΕΒΙ, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το πρώτο της βιβλίο, «Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου» (Εκδόσεις Κίχλη, 2017), έλαβε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου «Γιάννης Βαρβέρης», από την Εταιρεία Συγγραφέων.